ET SUNT HJEM FOR FAMILIENS DAGLIGE TRIVSEL

 

 

 

 

 

Cellene i Kontio Arctic Pine™ puster for at du skal ha det bra. (foto av Pekka Saranpää/Metla).

 

 

 

Programmet Kontio Healthy Living™ (sunt bomiljø) omfatter sunt inneklima, avstressende og terapeutiske egenskaper, sikkert og antibakterielt materiale av arktisk furu, Kontio Arctic Pine™, og behagelig akustikk, samtidig som det står for det mest økologiske huset. Trivsel og sunt bomiljø er vår primære målsetting i hvert eneste Kontiohus.

Produktene er utviklet slik at alle Kontiohus skal være sunne å bo i på lang sikt, og nettopp sunt bomiljø utgjør fokus i vårt forsknings- og utviklingsarbeid som bygger på solid, 40 års know how. Vi arbeider i nært samarbeid med ledende forskningsinstitutter og eksperter.

Restorative miljøer er det nyeste forskningsprosjektet som eksperter fra Kontio deltar i. Restorativ betyr helbredende og helsebringende. Kontakten med naturen er beviselig viktig for menneskets trivsel. I urbane omgivelser og innendørs blir denne kontakten liten. Massivt naturlig tre innendørs har vist seg å ha de samme terapeutiske og restorative effektene som kontakt med naturen. De positive restorative helseeffektene i tømmerhus av Kontio arktisk furu fra Nord-Finlands rene skoger er redusert stress, senket blodtrykk og lavere puls.

 

Sunn inneluft er grunnlaget for et sunt bomiljø

Høykvalitets inneluft er viktig for oss alle siden vi tilbringer opptil 90 prosent av vår tid innendørs. Studier viser at inneluften i Kontios tømmerhus er eksepsjonelt bra. Tømmer skaper et sikkert og sunt mikroklima siden det effektivt balanserer variasjonene i temperatur og fuktighet i romluften. Kontios massive tømmer av arktisk furu har en naturlig evne til å absorbere fuktighet når luftfuktigheten blir for høy, på samme måte som det frigjør fuktighet når luftfuktigheten synker under det optimale nivået. Tømmeret opprettholder på den måten et sunt inneklima.

Denne evnen til å puste som Kontio-tømmeret har sikrer at luftfuktigheten holder seg innenfor et område som er optimalt for menneskets helse (mellom 30 og 55 prosent relativ luftfuktighet) mye lengre enn i vanlige hus. Utenfor det optimale fuktighetsområdet øker både mengden og bevegeligheten til støv, virus og bakterier i inneluften betraktelig, hvilket ofte fører til helseproblemer som luftveisinfeksjoner, astma, allergier, utmattelse og hodepine.

 

Behagelig temperatur året rundt

Kontios tømmerhus gir et behagelig bomiljø under alle årstider siden massivt tømmer jevner ut temperaturvariasjonene. Huset holdes kjølig om sommerem og behagelig varmt om vinteren. På den nordlige halvkulen hvor solen står lavt om høsten og om våren tar de solide veggene opp solenergi og lagrer den.

 

Naturlig antibakterielt

Kontios tømmerhus utgjør et sunt bomiljø også takket være de naturlige antibakterielle egenskapene til tre. Kontio arktisk furu har en innebygget forsvarsmekanisme mot skadelige mikrober og sopp, og derfor trives ikke bakterier på treoverflatene.

Å bo i et tømmerhus kan også redusere pusteproblemer da overflater av massivt tømmer forhindrer oppsamlinger av støv og andre partikler. Glatte tømmeroverflater er enkle å holde rene.

 

Behagelig akustikk gir en fredelig atmosfære

Kontios tømmerhus har en utmerket akustikk som skaper en stille og fredelig atmosfære. De massive tømmerveggene sprer lyden, men bevarer og blander alle toner uten ekko eller forvrengning.

God akustikk innendørs betyr både stillhet og lydforsterkning avhengig av rommets formål. God akustikk har positiv innvirkning på mennesker og forbedrer konsentrasjonsevnen og derved også lærings- og arbeidskapasiteten.

Brukererfaringer fra en ny barnehage i Pudasjärvi i Finland gir belegg for den utmerkede akustikken i Kontios tømmerhus. Barnehagen har en total grunnflate på 1 300 kvadratmeter og er inndelt i seks avdelinger hvor cirka 100 barn tumler rundt daglig. Feedbacken har vært svært positiv sier sjefen for barnehagen: ´Alle besøkende har uten unntak lagt merke til at tømmerveggene synes å redusere støyen. Vi har store grupper med barn her og tross det virker rommene fredelige.´

 

Sikre og sunne bygningsmaterialer

Kontios tømmerhus er bygget i rene, sikre og sunne materialer. I følge emisjonsklassifiseringen for bygningsmaterialer hører tømmer til den beste klassen, M1. M1-merket viser at produktet er ansett for å være sikkkert. Trematerialer som tømmer avgir ingen skadelige partikler eller kjemisk damp i luften. Sikkerheten i tømmerhus er også testet i praksis i århundreder.

Råmaterialet, Kontio Artic Pine™, kommer fra rene, naturlige skoger i Finland. Det er dette rene råmaterialet som utgjør grunnlaget for et sunt bomiljø og programmet Kontio Healthy Living™.